Hittade en artikel på DN som lagts upp idag om ett förslag från en Brasiliansk företrädare som lagts i den alternativa idélådan. Det pågår nämligen ett alternativt möte vid sidan av klimatmötet i Köpenhamn.
Förslaget lades fram av Marly Winckler en företrädare för vegetarianrörelsen i Brasilien och hon möts av intresserad, internationell publik. Hennes förslag är helt enkelt:
"- Ät inte kött! Börja med att avstå varje måndag."
I Brasilien är skogsbränderna den största faktorn för utsläpp av koldioxid och i Amazonas står regnskogen i lågor när marken bereds för köttproduktion förklarar Marly. I den brasilianska delen av Amazonas finns idag 85 miljoner kor och köttet är mycket efterfrågat. Brasiliens president Lula vill öka köttproduktionen med 50 % och samdridigt har han lovat att minska utsläppen med 20 % till 2020, detta uttrycker Marly Winckler att det inte går ihop.
http://www.dn.se/nyheter/klimatmotet/tuffa-forslag-i-alternativa-ideladan-1.1010423
Detta förslag som lagts fram av Marly är in princip omöjligt att få igenom. Hela vår matkultur består av olika köttprodukter. Vi är ett köttätande djur och jag tror att klimathotet behöver gå väldigt mycket längre för att ett sådant förslag skulle gå igenom. Man kan förstå att det är en vegetarian som lagt fram förslaget och även fast hon har en poäng i det hon säger, de är mycket utsläpp på grund av köttindustrin, så kan jag inte ta förslaget på fullt alvar.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Finns det några fler utsläppspunker ifrån köttindustrin än de metangaser som kommer från korna?
SvaraRaderaSkulle vara kul att veta! :D
Jag tycker att man borde fokusera på att minska på de "onaturliga" utsläppen, t.ex. industri och transport först istället för de "naturliga", t.ex köttproduktionen. Som sagt vi är köttätande djur.. Det verkar som om Marly är en vegetarian som bara har det i åtanke.. För att minska på utsläppen inom detta område borde man effektivisera produktionen av kött inte stoppa den/sluta äta kött, helt och hållet.
SvaraRaderaSvar Grod_ankan: Ja, det finns fler faktorer till usläpp av växthusgaser inom köttproduktionen. Hittade flera sidor på internet som tar upp köttproduktionens påverkan på klimatet och där står det att averkningen av skogarna är en av faktorerna, vilket också står i min artikel. Jag antar att detta betyder att man avverkar skog och att dessa platser används sedan som betesmarker. Det står även att utsläpp kommer från konstgödsel som används vid foderproduktionen. Hur mycket dessa punkter påverkar klimatet vet jag inte men jag vet att t.ex. i Brasilien står avverkningen av skogen för ca 75 % av landets utsläpp av växthusgaser.
SvaraRaderaSvar Tingeling: Du har en poäng i det du säger men enligt många artiklar som producerats på senaste tiden så släpper köttproduktionen ut mer växthusgaser än vad alla transportmedel gör tillsammans. Jag vet inte om detta är enbart i Sverige men det är något att tänka på. Dessutom har vi ökat vår konsumtion av kött på senaste år. Jag tycker att vi på något sätt borde minska vår köttkonsumtion för att rädda vårat klimat. Självklart bör vi tänka på de "ondaturliga" usläppen, vi behöver göra allt vi kan!
SvaraRadera