söndag 13 december 2009

Ny forskning kan rädda regnskogen

På en experiment gård i Amazonas håller man på med olika experiment för att hitta ett sätt att rädda regnskogen. De analyserar gräsfrön under mikroskop, granskar jord i provrör och mäter mjölkproduktionen hos en ny koras.

Forskarna vill hitta en mer långsiktig lösning på problemet med avskogningen. Experimenten går ut på att man vill minska de avverkningstryck på regnskogarna som finns idag, man vill att bestesmarkernas avkastning ska blir större genom att göra den mer gödig, hitta bättre grässorter och trädplantering.
Brasiliens ambitiösa mål att minska utsläppen av växthusgaser med 20 % till år 2020 kan bli svårt att nå men möjligheten ligger i en utveckling av jordbrukssektorn och då speciellt inom boskapsindustrin. Då boskapsindustrin står för ca 75 % av koldioxidutsläppen i Brasilien. Detta handlar inte bara om Brasiliens roll i klimatförändringarna utan även allmänt i den internationella köttmarknaden där efterfrågan på ekologiska produkter ökar.
I en artikel av greenpeace står det att speciellt Kina, Ryssland, USA, Iran och länder runtom i Europa bidrar med bränsle till den illegala avskogningen i Amazonas genom att köpa skor och hamburgare som transporterats härifrån. Denna undersökning gjorde så många livsmedelsindustrier ställde nya krav som försäkrade att produkterna inte hjälpte till med avskogningen av regnskogarna.

Idag finns det många bönder som på egen hand planterat träd vilket har lett till rikare bete och mer hälsosammare kor.
De 200 miljoner kor som idag står i Brasilien upptar en yta som är lika stor som hela Texas. Forskningen som utförts gör att tekniken finns så att vi kan öka produktionen på gårdar med kreatur utan att fälla ett enda träd, säger en av forskarna. Han säger att Brasilien kan näst intill trefaldiga köttproduktionen utan avskogning genom att göra betesmarkerna gödigare.

http://www.dn.se/nyheter/klimatmotet/ny-forskning-kan-radda-regnskogen-1.1008547


Att forskningar som denna sker tycker jag visar att Brasilien är villiga att göra mycket för att ändra dagens utsläpp. Eftersom köttproduktionen är en så pass stor tjuv när de gäller utsläpp av koldioxidgaser tycker jag att det är bra att de jobbar med frågor som rör dessa problem. Om denna forskning ska ge några resultat tror jag att Brasilien kommer behöva bistånd från andra länder då de fortfarande är ett utvecklingsland.

3 kommentarer:

  1. Jag tycker det är jättebra av Greenpeace att göra en undersökning om detta och att den faktiskt lett till att andra länder tar sitt ansvar i frågan om Amazonas. Det är viktigt att resten av världen visar att de inte stödjer den illegala skövlingen av Amazonas. På så sätt kommer Brasilien vara tvungna att lösa problemet med den illegala skövlingen av Amazonas.

    SvaraRadera
  2. Om inte annat så skulle man kunna satsa bistånden i trädplanteringen så att man får den positiva effekten sombeskrevs i artikeln, på det sättet har man både återplantering samt hälsosammare kor!

    SvaraRadera
  3. De hamburgare som länderna köper från Brazilien, det är väll knappast regeringen för länderna som står för inköpten, utan snarare företag som McDonalds?

    Jag tycker/tror att stora företag som t.ex. McDonalds kan göra stor skillnad för klimatet genom att lägga sina pengar på att inhandla "klimatsmarta" råvaror. Inte bara matföretag utan alla sorters industrier.. Ett exempel på hur "en inte kan göra allt men alla kan något" :)

    pling, !

    SvaraRadera